Единната европейска валута е под сериозен натиск. Тя загуби нови 0.3%

...
Единната европейска валута е под сериозен натиск. Тя загуби нови 0.3%
Коментари Харесай

Еврото тихо гасне

Единната европейска валута е под сериозен напън. Тя загуби нови 0.3% от пазарната си оценка към зелените пари на 24 ноември и падна до най-ниската си котировка от началото на юли 2020-та от малко под 1.12 щ. $ за едно евро. 

Този път валутни анализатори изясняват срутва с оповестените данни за влошаващата се бизнес конюнктура в Германия през ноември. Доверието на немския бизнес е намаляло за пети следващ месец поради дефицита на първични материали и материали за индустрията, които паралелно със скока на инфектираните с COVID-19 заоблачават вероятностите за най-голямата европейска стопанска система. Индексът, с който немският институт IFO прави оценка бизнес климата в страната, се е намалил до 96.5 пункта през този месец против 97.7 през предишния. 

Обосновавайки се с предстоящите нараснали опасности за стопанската система на Германия, валутни стратези предвиждат по-нататъшно поевтиняване на единната европейска валута и тест на равнищата 1.1200/1.1190 щ. $ за едно евро. 

За сметка на губещото самочувствие евро, зелените пари са във върхова форма. Доларовият показател, който следи придвижването на американската валута към главните й търговски съперници, докосна котировката 96.92 пункта - следващият пресен най-много, непосещаван от 16 месеца. 

Подемът е стимулиран от новия набор позитивни фундаментални стопански индикатори, оповестени на 24 ноември. Броят на новите молби за обезщетение при безработица е паднал през предходната седмица до най-ниското си ниво от 1969 година. Заявките са намалели със 71 000 - до 199 000 броя за седемдневния интервал до 20 ноември при планувани от икономисти 260 000 молби. Тези данни демонстрират постоянна икономическа мощ в изискванията на възобновяване от пандемията от ковид.  

Отделен разбор на министерството на търговията пък удостовери сериозния спад на подема на Щатите през третото тримесечие: Брутният вътрешен продукт се е повишил единствено с 2.1% годишно. Това е най-ниския напредък за последната повече от година, само че въпреки всичко е над октомврийската оценка от 2 %. Брутният вътрешен продукт на страната е повишен с 6.7% през второто тримесечие.  

В поддръжка на зелените пари е и изборът на настоящия ръководител на Федералния запас - Джеръм Пауъл, за втори четиригодишен мандат. Защото отстранява една неопределеност и обезпечава последователност на досегашната парична политика.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР